Hoe het fenomeen voetbal onze maatschappij veranderd


Voetbal is onbetwist de populairste sport ter wereld. Tennis, veldhockey, cricket en welke andere sport je ook kan noemen: voetbal is groter. Vele male groter, want volgens de gangbare schattingen zijn er zo’n een miljard voetbalfans – waarvan de meeste wedden-promotiecode.nl of vergelijkbare sites gebruiken om plezier te hebben terwijl ze juichen voor hun favoriete teams – dan hockeyfans, welke op de tweede plek staat. Cricket is misschien niet zo populair in Nederland, maar is in India een gigantische sport. Misschien zelfs groter dan voetbal, maar dat weet ik niet zeker. Goed, hier is hoe voetbal onze maatschappij heeft veranderd.

Verbindende werking

Vooral voor kinderen is voetbal een speciale sport. Omdat iedereen het ter wereld speelt, heeft het een ontzettend goede verbindende werking. Om een mooie anekdote aan te halen: een kennis van mij heeft een zoontje. Ze waren op vakantie naar Brazilië geweest en alles wat het zoontje bij is gebleven, al die jaren later, is voetbal spelen. De familie bezocht een keertje een sloppenwijk en de andere kinderen waren daar voetbal aan het spelen. Het zoontje ging naar de kinderen toe en spelde voetbal met de andere kinderen. Zonder een woordje Portugees te praten, kon hij vriendjes maken.

Eenzelfde werking heb je in Nederland natuurlijk ook op de lokale voetbalclub. Er zijn levenslange vriendschappen op het voetbalveld ontstaan. Het is een teamsport, dus om de sport goed te kunnen beoefenen, moet je band met de andere spelers hebben. Je moet elkaar kunnen vertrouwen, je moet elkaar kennen om te weten hoe en wanneer je de bal naar elkaar toe kunt spelen. Het schept een band met elkaar en de families onderling, tijdens de derde helft.

Vrijwilligerswerk

Daarbovenop geeft voetbal een zin aan mensen; ze kunnen vrijwilligerswerk doen op het voetbalveld of in de kantine. Daarmee kunnen mensen wat bijdrage aan de maatschappij en aan de ontwikkeling van vriendschappen. Het helpt ook elkaar als mens te ontwikkelen. Door voetbal te spelen wordt je een socialer mens; je moet immers verbaal en non-verbaal met de andere spelers praten.

Het meest opvallende aan voetbal is misschien; het geeft een carrièrekans aan de minder bedeelde van de wereld. Het gaat om talent en hard werken. Iets dat niets met afkomst te maken heeft. Zo zijn er kinderen uit de sloppenwijk gehaald en hebben zo hun geld met deze sport kunnen verdienen. De kinderen konden zo hun familie ondersteunen en hun familie zo een beter leven geven. Dat was zonder voetbal niet mogelijk geweest!

De economie stimuleren

Misschien niet iets waar je gelijk aan zult denken, maar de voetbalsport houd de economie draaiende. Er zijn complete merken aan voetbalkleren gewijd en er zijn fabrieken die alleen voetbalschoenen produceren. Wanneer het voetbalkampioenschap ergens is, zorgt het voor een economische impuls. Het zijn vooral de grootste bedrijven die het meeste eraan verdienen, maar de kleine bedrijven kunnen een beetje van de winst delen.

Voor het ene bedrijf is het een leuke meevaller, voor de ander is het misschien de start van wereldbekendheid. Er is geen beter manier om wereldwijd bekend te worden, dan door voetbalfans die jouw product weer mee naar huis nemen. Zo krijgen sommige zaken een hele nieuwe markt om aan te verkopen. En dat allemaal door een voetbaltoernooi dat één keertje in het land was. Daar kunnen ze dan nog jaren van genieten.