Hoe stripboeken over superhelden ons entertainment hebben veranderd


Vroeger, toen Stan Lee nog leefde, waren superhelden films iets unieks. Eigenlijk een rariteit dat een figuur van een stipboek een eigen film had. Ze waren ook niet echt de beste en waren eigenlijk alleen voor de fans van de stripboeken gemaakt. Als je nu aan films over stripboeken denk, komen gelijk associaties met Marvel en DC Comics naar boven. Die zijn in de afgelopen tien, misschien twintig jaar, ontzettend gegroeid.

Van niche tot mainstream

Vooral Marvel is van een superhelden niche uitgegroeid tot een merk dat vele andere mensen kan boeien. Er zijn genoeg mensen die naar Marvel-films gaan omdat het bomvol leuke humor is en ook de grootste reden waarom ik elke keer naar de bioscoop ga. En ik niet alleen. Dan zijn er natuurlijk ook de echte fans, die het fantastisch vinden dat hun helden nu op het grote scherm te zien zijn, in plaats van alleen op papier. Het feit dat die striphelden nu op het grote scherm te vinden zijn, is niet zonder slag of stoot gegaan.

Goed, dat is achtergrondinformatie en een beetje geschiedenis voordat ik het over de invloed van deze superhelden op ons entertainment ga hebben. Er zijn natuurlijk de overduidelijke invloeden, waar je niet onderuit kunt komen. Denk aan attractieparken met attracties met het thema ‘Ironman’ of ‘Avengers’. Of het feit dat er spelletjes speciaal van Marvel uitkomen.

De innovatie van de filmsector

Je hoeft geen artikel te lezen over de invloed, die je met je eigen ogen elke keer kunt waarnemen. Bij wijze van spreken, elke keer dat je een winkel inloopt, zie je het. Hetgeen wat je niet zomaar ziet of doorhebt, daar ga ik het nu over hebben. De laatste keer dat je een film hebt bekeken, is er iets wat je opviel? De spectaculaire special effects? De simpelweg magische CGI? Veel van die innovatieve technologie is ontwikkelt voor superheldenfilms.

De doorsnee detective heeft niet zulke speciale dingen nodig, omdat het allemaal ‘normaal’ is. Maar als je een wereld als Asgard wil laten zien… Als je dat allemaal zou moeten nabouwen voor elke scene die je wil maken, dan wil ik het budget van de doorsnee film niet eens weten. Onbetaalbaar. Met CGI en alle andere techniek is het allemaal mogelijk.

Waar het allemaal begon

Nu moet de eer wel eerst naar George Lucas gaan en zijn bedrijf ‘Light and Magic’. George Lucas was ontevreden met de effecten die de normale filmbedrijven anno 1980 konden maken. Het was niet genoeg voor zijn ‘Star Wars’. Dus moest hij innoveren. En dat heeft hij ook gedaan! Hij kan als de vader van de tegenwoordige special effects worden gezien. Zondermeer. En toen de superheldenfilms twintig, dertig jaar populair en mainstream werden, namen zij het stokje van innovatie over.

Dus elke keer dat je ontzettend gave special effects ziet, weet je wie je moet bedanken. Deze techniek is natuurlijk door andere filmbedrijven overgenomen en zo is on filmentertainment beter en realistischer geworden door alle technieken die de superheldenfilms hebben ontwikkeld. Die ontwikkeling zal voorlopig doorzetten.

Wat ons staat te wachten

De stempel die superheldenfilms op ons entertainment is blijvend. De techniek heeft allerlei films weten te innoveren en zal dat waarschijnlijk voorlopig ook nog wel blijven doen. Het heeft ook onze manier waarop wij naar entertainment kijken, voorgoed veranderd. Superhelden is niet iets voor nerds meer. Het is iets voor ons allemaal. Wij kunnen allemaal superhelden zijn. Natuurlijk niet als een normale carrière, zoals in de films! Maar wij kunnen allemaal het leven van een ander redden.