Musea over stiergevechten in Spanje


Er is waarschijnlijk geen heter onderwerp in Spanje dan de stiergevechten. Dat de economie het niet altijd even goed doet, valt eens per jaar sowieso in het niet. In veel landen wordt het als een zogenaamde ‘bloedsport’ gezien, maar niet in Spanje. Vandaar dat het afschaffen van deze gevechten ook zo lastig is. Het wordt als cultuur gezien. Vaak wordt deze sport gezien als eentje die haaks op alles wat met dierenwelzijn te maken heeft.

Museumstukken

Dat maakt het natuurlijk niet minder interessant om een museum over deze controversiële geschiedenis te bezoeken! Zeker omdat het steeds vaker tot de geschiedenis gaat behoren. Steeds meer Spaanse steden gaan in navolging van de Canarische eilanden de gevechten verbieden. Dat deden ze overigens in 1991.

Verschillende steden hebben zich symbolisch tegen stiergevechten uitgesproken, het blijft natuurlijk wel allemaal legaal. Hieronder staan musea die speciaal zijn, want in veel Spaanse steden is een dergelijk museum te vinden. Het is een cultuur die niet onomstreden is en vandaar zeer interessant is om de voor en tegens in een museum uitgestald te zien.

Museum Barcelona

In het centrum van Barcelona staat een museum ‘ter ere’ van de stiergevechten in Spanje. De naam voor het adres: ‘Bullfighting Museum’. Of je nu tegen of voor stiergevechten bent, het is zeker het waard om er naar te gaan. Het is immers integraal deel van de Spaanse geschiedenis. Het geeft de geschiedenis van stiergevechten aan en ook de lokale varianten ervan. Het is ook mogelijk om de ring zelf te zien waar al het spektakel plaatsvind.

De geschiedenis gaat van 1726 tot heden, waar je snel wijs wordt gemaakt van alle interessante en gruwelijke details van de stiergevechten. Het museum zelf is in een mooi gebouw: het is in 1914 gebouwd en waarschijnlijk het enige Art-Nouveau arena. Het was de laatste actieve arena voordat het in 2011 sloot. Er kwam een verbod op stiergevechten in de stad en dat betekende ook het einde van de actieve arena. Daarna hebben ze een museum in de arena gebouwd.

Museum Sevilla

De Real Maestranza de Caballería in Sevilla is de oudste arena in heel Spanje, vandaar dat het een plek op deze lijst krijgt. De bouw is begonnen in 1749! Later, in het jaar 1761 zijn de bouwwerkzaamheden overgenomen door andere meesterbouwers. Het eerste deel van de arena is in 1765 opgeleverd. In 1786 waren stiergevechten tijdelijk verboden door Carlos III en vandaar dat de werkzaamheden even stil kwamen te liggen.

Nadat het verbod was opgeheven, duurde het nog eens 34 jaar voordat alle bouwwerkzaamheden waren afgelopen. Na meer dan een eeuw, in het jaar 1868 was de arena in een slechte staat en moest alles worden gerenoveerd. In 1881 waren alle werkzaamheden afgelopen. Tussen 1914 en 1915 waren nog laatste werkzaamheden gedaan. Het is sinds 1984 officieel een monument. Nu is het een museum, ééntje die het zeker waard is om te bezoeken.

Tot slot

Veel kleine Spaanse steden en dorpen hebben hun eigen museum en hun eigen verhalen en legenden. De volgende keer dat je naar Spanje gaat, is het een goed idee om vooraf te bekijken of de bestemming zo’n museum heeft. Ga je naar Madrid, Barcelona of Sevilla, dan is er zeker wat te bekijken!