Online musea, musea die je online kan bezoeken


Virtual Museum of Computing gaat de geschiedenisboeken in als eerste online museum. Het is in 1994 opgericht en is een verzameling van verschillende links over de geschiedenis van computers. The Science Museum bestaat al sinds 1857 en kwam net voor de millenniumwissel online.

Een ander voorbeeld is Ibiblio, wat een tentoonstelling is, en in het jaar 2000 online kwam. Geen millenniumbug te vinden. Deze drie musea zijn de pioniers van wat wij nu als normaal vinden. Maar wat zijn online or virtuele musea nu eigenlijk? En wat kan je er onder andere vinden? Dat gaan wij in dit artikel bespreken.

Het virtuele museum?

Er zijn een aantal namen voor het fenomeen, maar virtueel museum of digitaal museum zijn wel de populairste termen. Het gaan net als bij een normaal museum om museumstukken ten toon te stellen. Deze museums kunnen helemaal origineel zijn, of de online variant van een fysiek museum. Zo zijn verschillende galerijen door het Google Art Project gedigitaliseerd. Een ander beroemd voorbeeld is het Amerikaanse Luchtmachtmuseum. In 2010 kwam het digitale museum online.

Omdat online musea nog soort van nieuw zijn, is het nog niet veelvoorkomend dat de domeinnaam ‘.museum’ wordt gebruikt. Het is een speciale en beschermde domeinnaam die alleen door bestaande musea kunnen worden geregistreerd. Het wordt steeds meer een trend om deze domeinnaam te gebruiken.

Nederlandse digitale musea

De Bilt, nu vooral bekend vanwege het KNMI heeft een rijke geschiedenis en nu ook zijn eigen online museum. Het is een kwestie van tijd voordat andere Nederlandse gemeente een eigen online museum gaan oprichten. Ook het kleine land van Nederland heeft een zeer rijke geschiedenis.

Een ander gemeentelijk museum is bijvoorbeeld Virtueel museum Raalte. In dit museum staan museumstukken ten toon over de plaatselijke cultuur. De website is er nu vooral voor kunstenaars en mensen die lokale exposities willen bekijken. Zicht op Maastricht is een online museum over de Maastrichtse cultuur.

Degene die ik zelf een prachtbeest vind: NS Koninklijke Wachtkamers. Voor normale mensen van rood bloed zijn de Koninklijke Wachtkamers niet bereikbaar. Maar omdat de mensen met blauw bloed (blijkbaar) niet zo heel veel meer met de trein gaan, zijn ze nu digitaal beschikbaar. Geweldig om een kijkje in de koninklijke keuken te nemen.

Beroemde musea, nu online

Eén van de grootste kunstmusea ter wereld is tegenwoordig ook online te bezoeken. Het Louvre heeft een gratis en virtuele tour van de meest iconische tentoonstellingen. Je kunt op de museumstukken klikken voor meer informatie. Een ander museum van groot kaliber is het British Museum, met een collectie van ruim acht miljoen museumstukken.

Het British Museum heeft in samenwerking met Google Cultural Institute de belangrijkste collecties gedigitaliseerd. Waarschijnlijk het meest onbekende museum dat online staat is het Vaticaan Museum. Hier vind je kunst en standbeelden die door de eeuwen door de paus zijn verzameld. Echt een kijkje waard.

VR-technologie

Doordat de VR-technologie steeds geavanceerder aan het worden is, zullen waarschijnlijk steeds meer musea in steeds betere kwaliteit online komen. Er zal altijd een eerste museum zijn en die gaat de geschiedenisboeken in. De andere musea zijn vooral geweldig omdat het soms niet mogelijk is om helemaal naar Amerika te gaan voor bijvoorbeeld het Metropolitan Museum of Art.

De online collectie – van onder andere Pollock en van Gogh – wordt steeds groter. Je hoeft het ook niet zo ver te zoeken; ik ben bijvoorbeeld nooit in Spanje geweest, maar kan wel het Dali-museum in Figueres bekijken. Het gaat over Dali en zijn leven en carrière. Hijzelf is in Figueres begraven en zijn graf hoef ik niet zo nodig te bezoeken. Zijn kunst wil ik echter wel graag zien en met de technologie van tegenwoordig is dat allemaal mogelijk.