Beroemdste biermusea ter wereld


Bier- en brouwerijmusea zijn niet alleen geweldige toeristische attracties, het zijn ook plekken om in contact te komen met de levensstijl van de lokale bevolking. Na het bezoeken van een ‘brouwseum’ kun je naar een kroeg gaan en je nieuw opgedane kennis gebruiken.

Je weet namelijk nooit wie je er ooit mee kan versieren… Vandaar dat ik in dit artikel inga op verschillende biermusea en waar je ze kunt vinden!

Guinness Storehouse, Dublin

Het Guinnes Storehouse is eigenlijk een pretpark gewijd aan het zwarte goud van Dublin. Het beschikt over een overdekte waterval, een gigantische moutzandbak, een high-tech proeflokaal en zeven verdiepingen aan bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het populaire tap-je-eigen-pint-station.

De zeven verdiepingen zijn allemaal open en gebouwd rondom een gigantisch glazen atrium in de vorm van – je raadt het al – een grote pint van de goede dingen. Het coolste deel is de zwaartekrachtbalk op de bovenste verdieping. Het is geheel gemaakt van glas en het indrukwekkende uitzicht op de hoofdstad van Ierland is zeer verbeterd met een gratis pint.

Nationaal Brouwerijcentrum, Burton

Wie heeft eigenlijk de grootste reputatie van bierdrinkers in Europa? De Engelse gaan hard hoor! Vandaar dat in Engeland het nationale brouwerijcentrum zich in het huis van de beroemde Bass Ale bevindt en heeft alles wat je maar kunt wensen van een biermuseum.

Denk aan leuke rondleidingen, originele brouwersartikelen en een functionerende microbrouwerij in het museum. The Brewery Center is ook de thuisbasis van levende paarden en een verzameling oldtimers. Degene die dacht dat het mengen van een biermuseum met een automuseum een goed idee was, heeft waarschijnlijk te diep in het glaasje gekeken. Dat maakt het museum ook zo uniek…

Pilsner Urquell Brouwerij, Plzen

Hier is de ‘pils’ geboren en zuiver gezegd; als het niet uit Plzen komt, is het geen pils. Vandaar dat de Pilsner Uquell ook wel ‘de legende’ wordt genoemd: hier begon het allemaal. Om het duidelijk te maken: pilsner is bier dat geel is, koolzuurhoudend is en het best koud wordt geserveerd.

Dus hoe nam dit bier uit een klein Tsjechisch stadje de wereld over? Ga gewoon naar de brouwerij om erachter te komen! Het enorme complex lijkt op een kleine stad en je kunt er gemakkelijk een dag doorbrengen met genieten van traditionele Tsjechische gerechten en natuurlijk geweldig bier.

Cantille Brouwerij en Geuze Museum, Brussel

Onze Zuiderburen hebben hun eigen soort bier en dat is bij ons en over de hele wereld razend populair. Maar hoe zijn deze biersoorten ontstaan? De wortels liggen zo’n 175 jaar diep en dit museum brengt je in het hart van de traditie van Belgisch bierbrouwen. De brouwerij is oud en schuurachtig, met grote handgemaakte machines en oude stoffige vaten langs de muren.

Dit museum kan worden gezien als het tegenovergestelde van het Guinness Storehouse, het is juist geen toeristische attractie. Geen toeters of bellen, maar gewoon lekker bier. De ietwat zure smaak van het bier is misschien niet voor iedere tong, maar een bezoek aan dit museum is het zeker waard. In termen van authenticiteit en toewijding aan de nobelste oorzaken is Belgisch bier koning.