De meest populaire stripboeken van onze kindertijd


De wekelijkse Donald Duck, Suske en Wiske, Kuifje en nog vele meer. Veel kinderen groeien nog steeds op met de verhalen van de gierige Oom Dagobert of de avonturen van Kuifje. Vandaar dat ik in dit artikel wil stilstaan bij de stripboeken van onze kindertijd. Een beetje nostalgie op zijn tijd kan zeker geen kwaad.

Ik wil daarnaast ook de nostalgie vergelijken met de nostalgie van andere kinderen, bijvoorbeeld in Amerika. Die hebben andere stripboekhelden dan wij in Nederland of Europa en ik wil daar ook eventjes bij stilstaan. Tijd voor wat nostalgie, want dat hebben wij allemaal zo nu en dan nodig.

Helen van onze jeugd

De stripboeken van onze jeugd zijn heel anders dan die van bijvoorbeeld Amerikaanse kinderen. Ik vind het altijd heel interessant om te zien hoe kinderen overal ter wereld met andere helden groot worden. In Amerika zijn Marvel en DC Comics ontzettend groot en voor elk kind is het een droom om op een dag een Tony Stark te worden. Of een Thor. Maar in Nederland leeft die stripboektraditie niet zo heel sterk. Met het ontzettend succesvolle ‘Marvelverse’, waarbij de films steeds populairder lijken te worden, komt daar misschien verandering in.

Maar het zijn nog steeds de films die Marvel en DC Comics hier groot maken. Niet echt te stripboeken. Natuurlijk wel voor de échte fan, maar in Nederland groei je eerder op met de wekelijkse Donald Duck, Lucky Luke of Suske en Wikse. Je ging op avontuur met Kuifje en reisde de wereld over, samen met hem. Of je kon het wilde westen van Amerika opnieuw beleven met de cowboy stripboeken. Alhoewel die trend nu een beetje minder lijkt te worden.

Disney, Disney en nog eens Disney

Eigenlijk zijn de grootste helden van onze kindertijd van Disney afkomstig en niet Marvel of DC Comics. Je zou het argument kunnen maken dat Marvel tegenwoordig Disney is, maar dat even terzijde. De avonturen van Knabbel en Babbel of bijvoorbeeld Duck Tales, dat is waar ik in ieder geval mee ben opgegroeid. Dat naast het wekelijks abonnement op de Donald Duck. Geweldig vond ik dat om te lezen. Elke vrijdag een feestje.

Met de opkomst van de Disney-films, heb ik zomaar het donkerbruin vermoeden dat kinderen van onze tijd en later ook gaan opgroeien met Marvel en DC Comic superhelden. De films worden steeds groter en daardoor zullen de kinderen ook naast de films hun helden op avontuur willen zien. Dus het is maar een kwestie van tijd totdat Amerikaanse kinderen en Europese kinderen dezelfde jeugdhelden hebben.

De andere helden van onze kindertijd

De Daltons zorgden altijd voor problemen. Het is grappig hoe een naam zo erg verbonden kan zijn met een stripboek. Er worden elke zoveel tijd een grap over de Daltons gemaakt of over Lucky Luke – de cowboy die sneller dan z’n schaduw kon schieten. Het prachtige is misschien wel; als kinderen geloofde wij dat ook allemaal. Dat zwaartekracht soms alleen begon te werken op het moment dat je naar beneden keek. Allemaal gekheden waar wij als kind van dachten dat het waarheden waren.

Het zijn nu allemaal leuke herinneringen. Net als bijvoorbeeld de avonturen van Kuifje en Suske en Wiske. Ze lieten ons andere werelddelen zien en andere tijden. Tijden die wij niet kunnen bezoeken en plekken waar wij nu nog steeds alleen maar van kunnen fantaseren. Dat maakt stripboeken misschien wel zo spannend als kind; het geeft ons een kijk in de wereld die wij anders nooit zouden kunnen hebben.