Hoe MySpace geschiedenis werd toen Facebook geschiedenis maakte


MySpace? Wie kent het niet, zou je zeggen. Maar de jongere Facebook-generatie heeft nooit van MSN Messenger of MySpace gehoord – laat staan Hyves. In het begin was MySpace het gouden kind, het kreeg ontzettend veel aandacht van de pers en ook veel geld toen investeerders hun portemonnee open trokken. Later werd MySpace door de News Corporation gekocht – een gigantisch mediabedrijf. MySpace kreeg speciale managers om de groei te verbeteren

Het jaar 2010

Het jaar 2010 is in het social media landschap een speciaal jaar. The Telegraph noteerde in de hoofdlijn: Facebook groeit zo hard dat de competitie naar niches worden gedreven. MySpace groeide gewoonweg niet zo hard als Facebook dat toen deed. Het lijkt er zelfs op dat MySpace snel van het net wordt gehaald en dat het niet meer dan een dure investering is gebleken – ééntje die regelrecht het gootje in is gegaan.

Wat is er nu fout gegaan bij MySpace en nu goed gegaan met Facebook? De fatale fout lag eigenlijk in het stukje wat ik eerder heb beschreven: News Corp., probeerde de groei van MySpace te beheren, te ‘managen’. Dat was het tegenovergestelde van Facebook: Mark liet zijn site groeien waar de markt wilde dat de site heen zou groeien.

Flexibiliteit

Facebook leek in het begin niet meer te zijn dan een site waar studenten hun zooi online konden zetten – en dat is niet echt iets waar geld in zit. Maar Mark Zuckerberg is een intelligente geest. Wat de markt wilde, is wat Facebook deed. Farmville en andere sociale spellen? Waarom niet? Het was een nieuwe en andere manier om vrienden te vinden, dus gewoon doen. De mensen achter Facebook deden dat opnieuw en opnieuw: wat men wilde, is wat men kreeg.

Simpel gezegd: stop geld in wat werkt en stop geen geld in wat niet werkt. Dat wat het tegenovergestelde van MySpace: het werd als een bedrijf gerund. Er was een toekomst en een plan om er naartoe te geraken. Plan en uitvoering, terwijl Facebook in principe de vrije loop aan al de projecten. Werkte iets onverwachts niet? Jammer, eruit met die zooi en iets nieuws verzinnen.

MySpace toont denkfout

Helaas voor News Corp., is MySpace het schoolvoorbeeld van management denken geworden. Goed management betekent vooruit denken, plannen en uitvoeren. De grootste bedrijf falen van onze eeuw zijn niet te danken aan geen plan hebben. Ze hadden juist allemaal een plan en dat werkte niet echt helemaal goed uit. Het belangrijke is eigenlijk; met innovatie de teugels los laten. Een MBA-manager blijkt het niet beter te weten dan een student. Dat is de pijnlijke waarheid achter het falen van MySpace.