Malmo, Zweden: het museum vol goor voedsel


Sommige musea zijn de afgelopen jaren toonaangevend geweest in opkomende trends in het toerisme. Die trends omvatten de fascinatie voor vreemde, soms walgelijke ervaringen die ze niet thuis kunnen krijgen. In Malmo, Zweden gaan ze een stap verder!

Het tijdelijke museum heeft zich kennelijk voor de kokhalzen van bezoekers voor het tentoongestelde voedsel, waarvan de meeste kunnen worden geroken of geproefd, voorbereid. Tickets kwamen in de vorm van kotszakken. Het voedsel is ook regelrecht goor.

West over het museum

Curator Samuel West zei dat de tentoonstelling niet voor entertainment is, maar ook om een ​​serieuze boodschap over te brengen: wat als smakelijk of afstotelijk wordt beschouwd, is aangeleerd en kan dus veranderen. Hij hoopt dat bezoekers worden aangemoedigd om duurzamere voedselproducten te proberen die worden ontwikkeld of op de markt worden gebracht. Denk aan bijvoorbeeld insecten en vlees van het laboratorium. Zo wordt drop in meeste delen van de wereld als medicijn bestempeld – niet te eten.

“Walging is een van zes menselijke emoties en de evolutionaire functie van walging is om ons te helpen voedsel te vermijden dat gevaarlijk is, dat verontreinigd is of giftig is”, zei West. “Walging is een harde emotie, maar wat we walgelijk vinden is aangeleerd.”

Het idee om grof voedsel te onderzoeken kwam naar hem met het besef dat ‘de meest impactvolle manier waarop we het milieu kunnen beïnvloeden, is door minder vlees te eten’, zei hij. “Het is een tentoonstelling van bezoekers vraagt ​​om hun ideeën over walgelijk en wat heerlijk is. Het doel is om mensen te begrijpen dat er geen objectieve maatstaf voor afkeer,” zei West. “Voor sommigen is de openbaring misschien dat ‘insecten misschien niet zo walgelijk zijn als ik dacht.”

Heerlijk buffet

De 80 etenswaren in het museum zijn onder meer de penis van een stier, kikker-smoothies uit Peru, een wijn gemaakt van baby-muizen die worden geconsumeerd in China en Korea en ‘surstromming’, een beruchte gefrituurde gefermenteerde haring.

Er is ook een “Sardinische pecorino-kaas die is aangetast door maden”, evenals een schelp in de Filippijnen, evenals een l eendenfoetus’. Zweedse, Noorse en Finse bezoekers zijn verrast om zoute drop te vinden, populair in Zweden maar voor veel anderen als walgelijk ervaren.

Amerikaanse gerechten die worden tentoongesteld zijn Jell-O salade, gemaakt van gelatine en typisch fruit; ingeblikte varkensbreinen met melkjus; en wortelbier, een zoete frisdrank waarvan Zweden vindt dat het smaakt naar tandpasta.

Leren en ontleren

“Ik denk dat we door de lens op onszelf te richten, op de Zweedse of Amerikaanse eetcultuur, zeggen: “We behandelen iedereen hetzelfde”, zei West. West zei dat hij maar ongeveer de helft van de meer exotische ingezamelde verbruiksgoederen kon proeven. Op de vraag of hij ooit had overgegeven toen hij de tentoonstelling klaarmaakte, antwoorde hij: “Elke dag.” Zeker een bezoekje waard!