Musea met hoge nostalgische waarde


Als er over nostalgie en musea word gesproken, moet ik altijd gelijk aan NEMO Science Museum denken. Waarom een Nederlands museum in Amsterdam een Engelse naam heeft? Die vraag dan daargelaten. Vroeger op de lagere school was het altijd een feestje om naar NEMO te gaan en ik denk dat ik er totaal twee of drie keer ben geweest.

Maar goed, dat is mijn persoonlijke nostalgie en ik hoop dat ik die met meerdere lezers kan delen. Voor de anderen, zijn dit zeker twee musea die het bezoeken waard zijn. Eéntje in het Zuiden van het land en ééntje in het Noorden van het land. Zo is er altijd een museum in de buurt om te bezoeken.

Museum voor nostalgie en techniek

Het woord ‘nostalgie’ staat in de titel en dat zou al genoeg moeten zeggen. Het staat in het hart van Langenboom en heeft een oppervlakte van maar liefst 5,200 vierkante meter. De beheerder van het museum is Wim van Schayik, die in de loop van zijn leven duizenden nostalgische heeft verzameld. Toen hij jong was, had hij een fascinatie voor alles wat de mensen vroeger hadden om hun leven makkelijker te maken.

De verzameldrift was geboren en nu is het in ruim 50 afdelingen samengebracht. Er is een groot gevoel van nostalgie en momenten waar men denkt: ‘zo deed oma dat vroeger’ of ‘daar werkte opa vroeger mee’. Voor iedereen die weer terug naar de goede oude tijd wil gaan, kan hier terecht. Het is zeker ook leuk voor de jongere generatie om te zien hoe het vroeger te werk ging. Het is mogelijk een rondleiding te krijgen. Dat is zeker een aanbeveling, want sommige dingen hebben ondertiteling nodig!

Museum van de 20e eeuw

In Hoorn staat het museum dat helemaal aan de 20e is gewijd. Door honderden museumstukken worden de bezoekers tientallen jaren terug in de tijd geslingerd. Het is altijd interessant om te zien waar de kinderen vroeger mee speelde.  Er is veel veranderd in de 21e eeuw, terwijl een groot deel natuurlijk onveranderd is gebleven. Wil je weer eens kijken hoe opa en oma vroeger leefde? Dan kan je hier terecht.

Het beste is: er zijn verschillende tentoonstellingen en het museum is in een oude gevangenis. Zo is er altijd wat nieuws te ontdekken in het museum. De tentoonstellingen hebben een wisselend onderwerp, zodat er altijd voor elke leeftijd wat te ontdekken valt. Vandaar dat het slim is van tevoren even te kijken welke tentoonstelling er momenteel is. Zo is er bijvoorbeeld nu de tentoonstelling ‘Floris, 50 jaar jeugdheld’. Ontzettend leuk, aangezien mijn ouders met Floris zijn opgegroeid.