Stipboeken verzamelen – een hobby, een gok, of een manier om geld te verdienen?


Stripboeken, het is iets waar bijna iedereen wel mee groot is geworden. Niet iedereen heeft een abonnement op de Donald Duck, Tina of Bobo gehad, maar in de wachtkamer of op school konden wij de stripboeken verslinden. Sommige zijn met recht groot geworden tussen de stripboeken in! Daarvan zijn veel stripboeken uiteindelijk (helaas) in de papierbak terecht gekomen. Degene die zijn of haar stripboeken heeft bewaard, kom er nu misschien achter dat ze een stuk meer waard zijn! Vandaar dat ik in dit artikel inga op stripboeken verzamelen.

Hobby? Of een manier om geld te verdienen?

Voor vele is de hobby om stripboeken te verzamelen allemaal begonnen met lezen van stripboeken en een grote fan worden. Daarna als ze groter worden, missen ze delen van hun stripboekcollectie. Bijvoorbeeld omdat een stripboek per ongeluk weg is gegooid. Misschien nooit aangekomen of één keertje vergeten te kopen. Kan allemaal gebeuren. Dan wil je natuurlijk wel dat de collectie compleet is! Daar begin het meestal dan…

Want dan is de collectie misschien wel compleet van het punt waar je bent begonnen met verzamelen. Maar dan zijn er nog vele speciale versies die zijn uitgekomen voordat je met het abonnement bent begonnen. Die wil je dan natuurlijk ook hebben en daarvoor wil je natuurlijk wel wat geld voor op tafel leggen. Er is een ander die dat stipboek wel aan je wil verkopen. Hij of zij maakt winst en hij of zij maakt jou blij.

De ware verzamelaar

Doordat stripboeken vele jaren uit zijn gekomen en vaak grotendeels in de papierbak belanden, zijn er edities die speciaal zijn, of zeldzaam zijn. Op vrijmarkten of tweedehandsmarkten worden vaak stipboekcollecties verkocht. Je kan dan de gok wagen door de hele collectie op de kopen en dan hopen dat er een zeldzame editie tussen zit. Als dat zo is, dan maak je gelijk dikke winst en is de rest van de stipboeken een leuk zakcentje.

Of als de gok verkeerd uitvalt, dan heb je een heleboel oud papier. Met veel kennis kan je bij de onwetende het goedkoop kopen en bij de kenner voor veel geld verkopen. Er zijn weinig mensen die zo hun dagelijks brood verdienen, maar het is zeker wel mogelijk. De echte koopman weet wanneer er een kans voor zijn neus staat en pakt die kans dan ook met beide handen vast.

Gokje wagen?

Stipboeken verzamelen in de hoop dat ze ooit wat waard gaan worden, dat is zeker een gokje. Wat je in ieder geval wel doet is je kleinkinderen uiteindelijk blij maken met alle stripboeken die ze bij jou thuis kunnen lezen. Dus helemaal zal de gok nooit uitvallen. Ga je alles opkopen waar je je handen op kunt krijgen om later met winst te verkopen? Dat kan verkeerd uitvallen…