De vreemdste redenen om oorlog te voeren


Oorlog is iets verschrikkelijks en is iets wat van deze aardbol verbannen moet worden. Vrede is hetgeen waar wij voor moeten strijden en niet in de bloederige zin. Maar goed, ook niet elke oorlog heeft een even belangrijk begin. Zo zijn er voorbeelden over oorlogen die zijn begonnen door een varken dood te schieten.

Vaak is het niet zozeer het begin van de oorlog als de ontketening van een langer onderliggend conflict dat nu eindelijk naar boven komt, het probleem. In dit artikel drie oorlogen met een apart begin.

De Varkensoorlog

In 1859 ontstond in San Juan de Varkensoorlog en zoals de naam al aangeeft, ging de hele oorlog over een stom varken. San Juan is een eiland in Amerika en er leefde Amerikanen en Britten. Beide hadden een claim op het eiland gelegd. Het eerste – en gelukkig enige – schot dat werd afgevuurd was toen en Amerikaanse boer Lyman Cutlar een Brits varken doodschoot. Het dier was zijn aardappelen aan het opeten.

Het argument werd uiteindelijk zo verhit dat de spanningen er opliepen. De Amerikanen rapporteerde het incident bij hun militairen en zij stuurde kapitein George Pickett om het op te lossen. Wat Pickett deed, hielp niet echt. Hij verklaarde het hele eiland Amerikaans grondgebied en de Britten stuurde hun vloot ernaar toe. Na enkele weken afkoelen, ondertekenden beide partijen een vredesverklaring en eindigde deze oorlog zonder bloedvergieten. Als je het varken niet meetelt dan!

De burgeroorlog van Constantinopel

Heb je ooit een echte sportfanaat gezien? Eéntje die letterlijk tot de dood vecht voor zijn sport? Dan moet je naar Constantinopel van 532 gaan. Paardenraces waren ontzettend populair geworden – zo populair dat de fans zich in fracties hadden georangiseerd. De grootste waren meer hooligans dan fans en heette ‘Blauwe’ en ‘Groene’. Ze waren berucht vanwege hun barbaarse manieren.

In januari van het jaar 532 weigerde Keizer Justinus om twee hooligans uit de gevangenis te laten. Zij werden tot de dood veroordeeld voor hun daden. Als reactie hierop werkten de twee fracties samen om de stad kortweg plat te branden. In navolging van Nero, zeg maar. De revolutie kreeg in een paar dagen zoveel kracht dat de Keizer een deal met de Blauwen moet slaan om de rest van de mensen te bedaren. Aan het einde van de burgeroorlog lagen er meer dan 30.000 mensen dood in de staat. Je zal maar zo’n grote fan van je sport zijn…

Oorlog door een verdwaalde hond

Ja, een hond heeft oorlog veroorzaakt. Sinds de tweede Balkanoorlog in 1910 waren Bulgarije en Griekenland niet echt vrienden met elkaar. Deze spanningen explodeerde toen een Griekse soldaat zijn hond kwijt raakte en per ongelijk de grens overstak om zijn hond te vinden. Hij werd door Bulgaarse soldaten neergeschoten. De Grieken zagen dit als de aanleiding Bulgarije binnen te vallen.

Het liep net op tijd af, want de Grieken waren bezig een bombardement op de stad Petrich te beginnen toen de Volkenbond ingreep. Een internationaal comité heeft de vrede tussen de twee landen tot stand gebracht. De korte oorlog heeft in zo’n dertig doden geresulteerd. Zo te zien zijn dieren wel eens vaker het begin van een oorlog… Wie weet heeft een kat ooit een oorlog weten te ontketenen?