Het beroemdste stripboekmuseum ter wereld


Elk land heeft zijn eigen stripboekserie die immens populair is, denk bijvoorbeeld aan Suske en Wiske of Kuifje. Iedereen groeide op met strips, zoals Donald Duck en Marvel. Zoals wij met stripverhalen zijn opgegroeid, heeft het ons een beeld gegeven wat het betekent om een held te zijn. En wat is er nu leuker dan je jeugd herleven in een museum? Vandaar dat ik het vandaag ga hebben over het beroemdste stripboekmuseum! En ook het digitale museum, wij leven toch in het internettijdperk!

Verstopt in een klein hoekje

Ergens in het midden van de Amerikaanse staat Indiana staat een huis. Het is een paar kilometer van de snelweg verwijderd en staat in een leuke buurt. Naast het huis staat een garage en eigenlijk valt het helemaal niet op. Je zou nooit zeggen dat deze plek het beroemdste stripboekmuseum huist. Misschien is dat wel wat het zo’n speciaal museum maakt… Anders is het zeker de grote collectie van meer dan zestigduizend stripboeken!

Het is ongeveer 80 jaar aan geschiedenis! Daarbovenop kun je meer dan tienduizend actiefiguren en andere stukken geschiedenis in het museum vinden. Pronkstukken; het originele Batmancostum van Adam West, het schild van Chris Even’s Captain America (voordat ze het schild lichter maakten) en de allereerste Superman-speelgoedpop. Van hout! Er was eens een tijd dat Lego van hout was… Vroeger was plastic gewoon niet zo’n ding.

Plus zoveel museumstukken hebben handtekeningen dat dat al bijna een eigen museum waard is! De muur van ‘Famous Firsts’ is zo mooi om te zien, want met die stripboeken is de hele geschiedenis uiteindelijk ontstaan. Ze hebben het zeldzaamste stripboek, alhoewel ‘Action Comics #1’ het duurste stripboek ter wereld is. Zeldzaamheid en prijs gaan niet altijd hand in hand!

Geschiedenis en digitale musea

In 1954 kwam er een onderzoek van ene Dr Wertham uit, waarin werd verklaard dat stripboeken de jeugd slecht beïnvloeden. Daardoor zijn een groot deel van de originele klassiekers uiteindelijk in de prullenbak beland. Vandaar dat de uitgebreide collectie hier zo ontzettend speciaal en uniek is. Pas veel later kwam de aap uit de mouw en bleek dat het hele onderzoek onzin is. Maar de anti-stripboekmentaliteit bleef bestaan.

Goed, dat was dan het aller beroemdste museum en ik begrijp natuurlijk dar een enkeltje of retourtje America niet echt goedkoop is. De naam museum staat in de titel ‘https://digitalcomicmuseum.com/’ en komt daarom in dit artikel voor. Een andere website is ‘https://www.comics.org/’. Het zijn websites die oude stripboeken digitaliseren en zo een digitaal museum vormen. Ze behouden cultureel erfgoed.

Beide websites zijn erg interessant om de klassieke stripboeken te bekijken en te lezen, die je waarschijnlijk in het echte leven niet tegen zou komen. Vandaar dat ik elke stripboekfan van harte aanraad een kijkje te nemen. Vanuit het gemak van je luie stoel eindeloos door jaren aan geschiedenis doorbladeren! Het digitale stripboekmuseum focust vooral op de stripboeken waarvan het auteursrecht van is verlopen. Daarom is het een echt museum; de andere website heeft nieuwere stripboeken.