Preston, Groot-Brittannië: het gaming museum


Wie houdt er niet van spelletjes? Of het nu gaat om bordspellen, casinospellen die mensen spelen met een uni-bonus-code.nl, of videospellen, ik hou van ze allemaal en ik leer er graag meer over. Daarom vond ik het geweldig om te horen dat er een gamemuseum is!

Officieel heet het ‘Museum of Games and Gaming’ en het is een museum waar mijn gamerhart van gaat kloppen! Het is een museum helemaal  gewijd aan onderzoek, ontwikkeling en geschiedenis van gaming en games. Het logo is een pictogram van een museum met een Invader poppetje. Het zijn de kleine details die het compleet maken… Wat het museum zo bijzonder maakt is dat het over gaming gaat, in de breedste zin des woord.

Vroeger was eens het spel

Want spellen spelen, dat doen wij al heel lang. De Grieken, Romeinen, Egyptenaren en de volken voor hun hadden allemaal een spel. Zelfs de Vikingen hadden zo hun eigen spellen. Dat kun je allemaal in hun collectie zien. Wat is er nou prachtiger dan eeuwenoude dobbelstenen te zien? Het gave aan dit museum is dat van deze spellen replica’s zijn gemaakt. Zo kun je Vikingspellen spelen!

Bord- en kaarspellen zijn van alle tijden en vandaar dat zij hier ook een collectie spellen hebben. De oudste komen van rond 1800 en veel zijn zeldzame first editions of gelimiteerde oplage. Sommige beroemde spellen hebben zij een 1815-versie van. Geweldig om dat te zien. Ze hebben ook een uitgebreide collectie aan computerspellen, want bij gaming is dat toch echt het eerste wat bij mij naar boven komt. Speel bijvoorbeeld spellen op de Commandore, de vader van alle moderne spellen (of moeder).

Over het museum zelf

Het museum wordt zelfstandig gerund, wat betekent dat er geen overkoepelende organisatie is. Ze willen zichzelf verder accrediteren en op papier een volwaardig museum worden. In mijn ogen zijn ze dat al lang! Het educatieve element staat altijd voorop bij musea, maar gelukkig doen ze dat op een spel en speelachtige manier.

Ze doen ook mee aan de PLAY EXPO van Replay Event Lrd. Hier komt een deel van hun speelbare collectie naar buiten om van te kunnen genieten met de andere bezoekers. Mocht je naar de Play EXPO gaan, dan moet je zeker langs de stand van het museum gaan. Ze hebben kennis van meer dan 11,000 jaar aan spelletjes spelen. Dan is er altijd wat interessants te vertellen.

Blog en digitaal museum

Het museum heeft een eigen blog, waar ze blogartikelen en wetenschappelijke artikelen publiceren. Het is zeker de moeite waard om daar eens rond te snuffelen. Dan ben je gelijk op de hoogte van het feit dat spellen op wetenschappelijk niveau worden ontrafeld! Er wordt niet vaak iets gepubliceerd, maar de artikelen die nu online staan, zijn reuze interessant om te lezen.

Ze gaan binnenkort ook een digitaal museum openen, zodat je vanaf de computer alles over bijvoorbeeld de Egyptische spellen kan lezen. De exacte datum is nu nog onbekend, maar achter de schermen wordt hard aan het online museum gewerkt. Het zal een kijkje in de toekomst worden, want ik verwacht dat steeds meer musea een deel van hun collectie digitaal ten toon gaan stellen.