De geschiedenis van de verzamelkaarten


Magic, Pokémon, Yu Gi Oh en natuurlijk de voetbalkaartjes het zijn allemaal kaarten die wij vroeger als kinderen verzamelden en misschien zelfs nu nog als volwassenen aan het verzamelen zijn. Maar waar begon die hobby van kaarten verzamelen nu eigenlijk? Dat is waar ik in dit artikel verder op in zal gaan. Want elk voorwerp heeft zijn eigen geschiedenis en het is de lol om in deze geschiedenis te duiken!

Advertenties

Het begint allemaal in het jaar 1700. Het is natuurlijk niet helemaal duidelijk wanneer het echt is begonnen, aangezien maar weinig kaarten van dat jaar nu nog bestaan. Iets wat wel zeker is, is dat deze kaarten werden gebruikt als advertenties. Het waren zeg maar leuke business cards. Er zijn voorbeelden van kaarten uit het jaar 1800, maar pas in 1870 werd het pas een trend. Toen werd de kleurendruk uitgevonden en werd het steeds populairder om deze kaarten als zakenman te hebben.

Binnen 10 jaar werden deze kaarten als de beste manier van adverteren gezien. Een boodschappenrode zou niet compleet zijn als je niet met een paar (nieuwe) kaarten naar huis kwam. Deze kaarten werden vooral door kinderen verzameld. Het piekjaar was 1890. Daarna kwam er snel een einde aan deze manier van adverteren, aanzien in 1900 nieuwe en goedkopere manieren op de markt kwamen. Denk bijvoorbeeld aan tijdschriften en kranten die nu in kleur werden gedrukt. Goedkoper is wat meestal in het zakenleven de belangrijkste factor is.

Tegenwoordig

Het verzamelen van dit soort kaarten begon meer dan 100 jaar geleden, maar de populariteit van tegenwoordig is vooral van tegenwoordig. De hype rond het verzamelen van deze kaarten is vrij nieuw. De oude kaarten zijn nu ontzettend veel waard. Een kaart van 1909 is voor maar liefst 451.500 dollar over de toonbank van een veilinghuis gegaan.

Rond 1860 begonnen bedrijven sportkaarten te printen en hier is eigenlijk het begin van de voetbalplaatjes van bijvoorbeeld de Albert Heijn. Moeders en vaders, ooms en tantes, allemaal deden ze boodschappen bij de Albert Heijn zodat de kans op dat ene missende kaartje krijgen een stuk groter werd. Maar goed, dat was alleen het verzamelen van de kaarten. Pokemon en Yu Gi Oh kaarten gingen verder dan alleen verzamelen

De revolutionaire combinatie

Het combineren van verzamelkaarten en van kaartspellen is iets wat in een eigen genre behoort, wat nu als ‘trading card games’ wordt bestempeld. Denk bijvoorbeeld aan Magic The Gathering, wat waarschijnlijk het populairste spel in dat genre is. En het genre is gigantisch, want in Japan is het bijvoorbeeld mogelijk kaarten te verzamelen en dan in een arcadehal met de kaarten een arcadespel te spelen.

Het combineren van het verzamelen van kaarten en het spelen ermee, maakte het nog leuker om kaarten te verzamelen. Want kaarten hadden nu verschillende waarden: een verzamelwaarde en een spelwaarde. Want kaarten die ontzettend handig in het spel zijn, zijn meestal niet erg zeldzaam. Soms zijn zeldzame kaarten helemaal niet handig om mee te spelen. Dat maakt de verzameldrift nog groter.

Digitaal

Dat ‘trading card games’ ontzettend populair zijn gebleven, zal te maken hebben met de gigantisch lange geschiedenis waar ze op gebaseerd zijn. Plus, elk jaar komen er nieuwe kaarten uit die handig zijn om te gebruiken. Nu zijn er spellen die zelfs helemaal digitaal zijn, denk bijvoorbeeld aan het spel Heartstone van Blizzard. Het is eigenlijk een ‘trading card game’, alleen dan geheel digitaal. Het hebben van echte papieren kaarten heeft wel wat. Maar de revolutie van dit genre is niet te stoppen met meer dan 300 jaar aan geschiedenis.