Overbevolking in de wereld: er is een oplossing


Het komt eigenlijk niet zo heel vaak in het nieuws, maar is zeker een wereldwijde trend en ook een wereldwijd probleem: overbevolking van de aarde. Er zijn meer mensen op deze wereld dan dat de aardbol redelijkerwijs kan onderhouden. Dat zorgt voor problemen. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering of het uitsterven van veel diersoorten. Allemaal gevolgen van te veel mensen op een te kleine plek. Maar welke oplossingen zijn er nu eigen voor dit probleem? Daar ga ik in dit artikel op in.

Overbevolking is altijd een probleem geweest

Het klinkt misschien raar, maar overbevolking is altijd al een probleem geweest en het is niet de eerste keer dat de mensheid tegen dit probleem aanloopt. De allereerste keer, daarvoor moeten wij heel ver terug onze geschiedenis in gaan. Den aan de geschiedenislessen van de lagere en middelbare school. Daar werd altijd gezegd dat wij mensen eerst ‘jagers en verzamelaars’ waren. Eigenlijk waren wij toen nog dieren, die iets meer verstand hadden dan de beesten rond hun heen.

Toen is de mensheid naar het volgende stadium gegaan: naar die van boeren. Deze revolutie kwam niet uit het niets; deze werd gedreven door het simpele feit dat het voedsel op raakte. De mensheid was toen over de hele wereld verspreid en al het voedsel waar men op jaagde, raakte zo langzamerhand op. Dus de mensheid moest iets verzinnen om niet van de honger om te komen. Uit deze behoefte ontstond de landbouw.

De oplossing

Wij werden noodgedwongen boeren, om zo aan onze voedselbehoefte te voorzien. Denk aan een land als China, daar woont nu ongeveer één zevende van de gehele wereldbevolking. China kan al haar inwoners voorzien van eten. Het enige wat China importeert aan etenswaar is graan. Dat is voor bier en om het vee eten te geven. Dus in principe zijn ze geheel zelfvoorzienend. Andere landen kunnen van China leren en zo ook genoeg voedsel op eigen bodem produceren om zelf voordienend te zijn.

De oplossing ligt in innovatief zijn. Als de mensheid word gedwongen om iets te overkomen, zal dat lukken. Elke eeuw kende de mensheid iets wat genoeg zou zijn om de mensheid te vernietigen. Maar wij zijn hier nog steeds op deze aarde. De oplossing ligt altijd in innovatie. Denk aan insecten eten in plaats van vlees. Of vlees uit een laboratorium. Met innovatie zullen wij elke crisis en elk probleem oplossen. Elke keer crisis weer. Ook deze crisis.

Mogelijke andere oplossingen

Ons consumptiegedrag is wat het grootste deel aan de vernietiging van de aarde meedraagt. Als wij als mensheid minder consumeren, bewuster consumeren en milieuvriendelijker consumeren, zullen wij blijven bestaan.

De huidige manier van leven, die wij deels van onze ouders hebben meegekregen, is iets wat wij moeten veranderen. Dat is de innovatie die wij het meest nodig hebben.

Want als wij geen producten meer kopen die van vervuilend werken of bedrijven die de aardbol vervuilen niet meer ondersteunen, dan komt de revolutie op gang. De innovatie die wij nodig hebben om voort te blijven bestaan. Koop bewuster, repareer dingen die kapot gaan en gooi ze niet gelijk weg. Want als je dingen blijft weggooien, houd je het consumeergedrag in stand en dat is zeer schadelijk voor het milieu.